Cum contribuie institutiile statului la crearea si mentinerea etichetei de “stat ticalosit”

           

            Statul este o notiune abstracta, definita ca fiind principala institutie prin care se exercita puterea politica organizarica si de conducere a respectivei societati. Deci este pus in miscare de niste institutii, care la randul lor sunt animate de catre oameni. Prin urmare, notiunea de “stat ticalosit” nu ar putea exista fara cea de “institutie ticalosita”, respectiv “indivizi ticalositi”. Pornind de la aceasta analiza, putem concluziona ca la baza “piramidei” se afla “individul ticalosit”. Daca ne uitam in Dex, vedem ca notiunea de “ticalos” contine foarte multe intelesuri negative, valabile atat pentru cei de la “privat”, cat si pentru indivizi platiti de la bugetul de stat. Insa ticalosirea institutiilor si apoi a statului este generata numai si numai de catre functionarii publici ticalositi. Oricat de multi ticalosi ar exista intr-o societate, daca institutiile prin functionarii care le anima nu ar fi ticalosite, nici statul nu s-ar putea numi ticalosit.

            Plecand de la aceste considerente, vom incerca sa definim ce inseamna functionarul public ticalosit. De la inceput trebuie precizat ca nu toti functionarii publici sunt ticalositi. Acea persoana de care vom vorbi noi este individul, platiti de noi, contribuabilii, care are o anumita putere conferita de lege asupra semenilor sai, respectiv sa verifice daca legea este respectata pe domeniul sau ( Politia Rutiera pe domeniul rutier, A.N.A.F., Garda Financiara in sectorul fiscal, Politia Judiciara in domeniul penal, etc.), sa propuna aplicarea de sanctiuni (contraventionale, penale, etc.) acolo unde legea nu este respectata si care se foloseste de aceasta putere in mod discretionar si abuziv in principal pentru a obtine foloase necuvenite. Ii intalnim pe acesti functionari publici ticalositi peste tot, respectiv la vama, in politie, la fisc, Garda Financiara, ANPC, Primarie, pana la Parlament.        Unii dintre ei, datorita puterii pe care le-o confera legea de a avea “drept de viata si de moarte” asupra semenilor lor ajung sa se creada “dumnezei”. Acesti indivizi au constiinta pervertita, incalcand legea sau aplicand-o cu rea-credinta, dupa caz, bazandu-se pe faptul ca faradelegea lor nu poate fi dovedita. Dreptul de a sanctiona neregulile le este conferit de lege intr-adevar, insa ei se folosesc de acest drept in mod discretionar, in sensul ca daca vor, pot sanctiona si un nevinovat sau pot trece cu vederea faptele unui vinovat, totul depinzand numai de ei, legea fiind in acest caz scutul in spatele caruia actioneaza. Ei pot aplica amenzi intre 500 si 50.000 lei poate chiar mai mari, sau pot intocmi dosare penale ce se pot finaliza cu inchisoare. Din acest motiv, nu prea isi permite nimeni sa ii contrazica sau sa ii supere, deoarece “capul plecat sabia nu-l taie”, nu-i asa? La acest aspect contribuie si legislatia deosebit de stufoasa, schimbata foarte des, care te poate aduce in situatia de a avea dubii daca esti intr-adevar in legalitate sau nu. Functionarul public ticalosit este constient de acest lucru si ti-l aminteste ori de cate ori este nevoie. Odata, cand am avut un control la una din societati, dupa ce au cautat aproximativ o ora, fara sa gaseasca ceva in neregula, am avut urmatorul dialog cu cei doi comisari veniti in control:

 

“Comisari:       Hai sa nu mai pierdem timpul, iti dam o amenda pentru ceva, sa zicem necompletarea registrului de casa, dai si tu o “atentie” acolo si incheiem.

Administrator: Pai daca nu ati gasit nimic in neregula…..?!!!

C:         Intr-adevar, noi doi nu am gasit nimic in neregula intr-o ora, dar ne putem intoarce cu inca 10 insi si sa cautam 3 zile.

A:        Si daca nici atunci nu gasiti nimic?

C:         Nu exista societate comerciala care sa nu aiba nicio hiba.”

 

            Atunci, chiar daca stiam ca am facut tot posibilul sa respectam legea, ne-am gandit ca la cat de stufoasa este si cat de des este modificata, s-ar putea sa aiba dreptate, insa tot atunci s-a nascut si dorinta de a face mai mult pentru a avea certitudinea ca nu avem nicio hiba si sa apucam clipa cand le vom putea raspunde: “puteti sa veniti cat de multi vreti si sa cautati cate zile vreti.”

            Iata ca aceasta clipa a venit in momentul in care, dupa 2 ani de control “cu lupa” din partea unor institutii precum Garda Financiara, ANPC, Politia Economica, ANAF, etc, acestea nu au reusit sa gaseasca decat presupuse contraventii, care de altfel au si fost demontate in instanta, desi ei si-ar fi dorit cu ardoare sa gaseasca o infractiune.

            Revenind la functionarii publici ticalositi, trebuie spus ca ei exista si datorita legii care de foarte multe ori, nu are “ac de cojocul lor”, in sensul ca atributiile lor sunt foarte clare, dar nu se specifica nicaieri ce sanctiuni primesc daca le incalca. De asemenea, in cazul in care ei prejudiciaza pe cineva, cel care plateste este statul (adica tot noi, contribuabilii). Singurii care ar putea schimba ceva sunt cei din Parlament, insa nu par foarte interesati. Bine macar ca uneori cad chiar ei victime celor care “distrug cariere”, fara sa raspunda in mod personal.


Toate informatiile, date, text, fotografii, materiale video, mesaje sau alte materiale, indiferent daca au fost afisate in mod public sau transmise individual, privat, revin in responsabiltatea unica a persoanei care a fost sursa unor astfel de materiale. Aceasta inseamna ca dumneavoastra sunteti in intregime responsabili pentru toate materialele pe care le incarcati sau le puneti la dispozitie in mod public in cadrul site-ului.